Blog > Komentarze do wpisu
Żeberka duszone w kapu¶cie

Na poczatek - chwała i uwielbienie dla Pana Roberta Makłowicza za ten przepis. Przyznaje bezwstydnie zgapiłam i wykorzystuje. Wykorzystuje bez zmian bo skoro dobre to po co udziwniać.

 Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 0,5 kg kapusty białej ¶wieżej *
  • 0,5 kg kapusty kiszonej**
  • 2 cebule
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 20 dag boczku lub smalec
  • kminek, li¶ć laurowy, ziele angielskie
  • czosnek
  • 2 łyżki m±ki

 Kapustę surow± poszatkować na drobno, kiszon± odcisn±ć lub przepłukać  aby nie była zbyt kwa¶na - wszystko zależy od upodobań. Ja osobi¶cie wolę odcisn±ć a pozostały sok zlać sobie do słoika i dokwasić cało¶ć je¶li zajdzie taka potrzeba.

Żeberka poporcjować i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć je do garnka z kapust± a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojon± w kostkę cebulę. Jak cebulka będzie gotowa przełożyć j± wraz z tłuszczem do garnka z żeberkiem i kapust±, dolać do tego wody, dorzucić kostkę rosołow± i przyprawy i dusić na małym ogniu. Cało¶ć w miarę potrzeby uzupełniać wod±. Czosnek dobrze jest dawać pod koniec gotowania - dłużej zachowuje swój aromat.

Jak żeberko i kapusta będ± miękkie ( ok 2 godzin) pokroić  boczek w kosteczkę, podsmażyć, dorzucić do garnka a na pozostałym  tłuszczu zrobić zasmażkę.

Je¶li akurat nie mamy boczku spokojnie można go pomin±ć a zasmażkę zrobić ze smalcu i m±ki. Zrumienion± zasmażkę wlać do garnka z kapust± i zagotować.

* w orginalnym przepisie były takie proporcje ale mi tak smakuje ta kapusta że zawsze daje jej więcej nawet po 70 dag - zawsze można j± zamrozić i mieć jako dodatek do schabowego

** jak wyżej

 

 

czwartek, 05 czerwca 2008, beatae77

Polecane wpisy

  • Kotlety w płatkach kukurydzianych

    Na przyszło¶ć dla siostry :) pier¶ kurzęca musztarda ( rosyjska - kamis) sól, pieprz jajka płatki Corn Flakes Pier¶ rozkroić na kotlety i delikatnie je rozbić.

  • Goł±bki według Mamy

    Składniki: główka kapusty 1/2 kg mięsa ( zmielona łopatka) 1/2 kg ryżu 2-3 cebule 2 jajka margaryna sól, pieprz, vegeta Ryż zalewamy 6 szklankami wody. (Na 1 sz

  • Bigos z młodej kapusty

    Niby czasu mam dużo a praktycznie tu nie zagl±dam co nie oznacza ze nie gotuje - jesc trzeba :). Jakis czas temu zrobiłam biogos taki z młodej kapusty, szybko s