Blog > Komentarze do wpisu
Żeberka duszone w kapuście

Na poczatek - chwała i uwielbienie dla Pana Roberta Makłowicza za ten przepis. Przyznaje bezwstydnie zgapiłam i wykorzystuje. Wykorzystuje bez zmian bo skoro dobre to po co udziwniać.

 Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 0,5 kg kapusty białej świeżej *
  • 0,5 kg kapusty kiszonej**
  • 2 cebule
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 20 dag boczku lub smalec
  • kminek, liść laurowy, ziele angielskie
  • czosnek
  • 2 łyżki mąki

 Kapustę surową poszatkować na drobno, kiszoną odcisnąć lub przepłukać  aby nie była zbyt kwaśna - wszystko zależy od upodobań. Ja osobiście wolę odcisnąć a pozostały sok zlać sobie do słoika i dokwasić całość jeśli zajdzie taka potrzeba.

Żeberka poporcjować i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć je do garnka z kapustą a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebulka będzie gotowa przełożyć ją wraz z tłuszczem do garnka z żeberkiem i kapustą, dolać do tego wody, dorzucić kostkę rosołową i przyprawy i dusić na małym ogniu. Całość w miarę potrzeby uzupełniać wodą. Czosnek dobrze jest dawać pod koniec gotowania - dłużej zachowuje swój aromat.

Jak żeberko i kapusta będą miękkie ( ok 2 godzin) pokroić  boczek w kosteczkę, podsmażyć, dorzucić do garnka a na pozostałym  tłuszczu zrobić zasmażkę.

Jeśli akurat nie mamy boczku spokojnie można go pominąć a zasmażkę zrobić ze smalcu i mąki. Zrumienioną zasmażkę wlać do garnka z kapustą i zagotować.

* w orginalnym przepisie były takie proporcje ale mi tak smakuje ta kapusta że zawsze daje jej więcej nawet po 70 dag - zawsze można ją zamrozić i mieć jako dodatek do schabowego

** jak wyżej

 

 

czwartek, 05 czerwca 2008, beatae77